Groot deel rijschoolhouders wil eerder stoppen door nieuwe regels rijschoolbranche
onderzoek

Groot aantal rijinstructeurs stopt eerder door nieuwe regels rijschoolbranche

Slechts 24,7 procent overweegt de werkzaamheden niet eerder neer te leggen Foto: ANP

Meer dan de helft (57,4 procent) van de 1.314 branchegenoten die onlangs op een poll van RijschoolPro hebben gereageerd, geven aan eerder te stoppen met werken vanwege de nieuwe regels voor de rijschoolbranche. Barry Madlener, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, zegt op de hoogte te zijn van de zorgen, maar hoopt dat de branche de positieve veranderingen zal gaan zien.

Van het totale aantal respondenten zegt 24,4 procent niet van plan te zijn om de werkzaamheden eerder neer te leggen. Sommige branchegenoten, 18,2 procent, hebben er nog geen beslissing over genomen. “Ja en nee. Mijn exitstrategie was al bepaald; over een paar jaar stoppen, omdat de lol eraf is gegaan. Tel hier de mentaliteitsverandering bij de leerlingen, de wachttijden voor examens en de oplopende kosten bij op. Als de emmer al niet overliep, dan is dit wel de druppel”, zegt een rijschoolhouder uit Nieuw-Vennep.

LBKR

Uit een kleinschalig onderzoek dat de LBKR begin juni onder haar leden afnam, bleek tevens dat een groot deel van de rijschoolhouders de werkzaamheden eerder wil neerleggen. Van de 250 ondervraagden gaf 62 procent van de 250 ondervraagden aan te overwegen om te stoppen na invoering van de nieuwe maatregelen. Anderen, 32 procent, zeiden de werkzaamheden niet eerder te stoppen. Van het totale aantal respondenten stemde 5 procent ‘Anders’, wat betekent dat ze al aan het solliciteren zijn of dat ze doorwerken tot hun huidige WRM-bevoegdheid afloopt.

“Ruim 250 reacties is dan misschien niet representatief voor de hele branche, maar het geeft wel een signaal af. Diep treurig en heel jammer dat onze branche gepassioneerde, vakbekwame rijinstructeurs dreigt te gaan verliezen”, zei LBKR-voorzitter Irene van Drongelen daar toen over.

Reactie ministerie

Barry Madlener, die onlangs werd benoemd tot de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, verklaart het volgende over de poll-uitslag aan RijschoolPro: “De zorgen uit de rijschoolbranche zijn mij bekend en zijn een onderwerp van gesprek in de overleggen met de betrokken partijen, zoals rijschoolhouders en het CBR. Maar door het uitwerken van de maatregelen in het advies Roemer wordt de kwaliteit van het rijonderwijs en de branche als geheel verbeterd.”

“Ik hoop dat de respondenten van de poll, en alle andere rijinstructeurs en rijschoolhouders, de veranderingen in de branche de komende tijd zullen zien. Met als gevolg dat deze belangrijke beroepsgroep de waardering krijgt die het verdient”, aldus Madlener.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.