Politiebus
Europese actieweek

156 rijbewijzen ingenomen bij flitsmarathon

Shutterstock Foto: Shutterstock

Ten opzichte van een week eerder moeten 156 Nederlandse ardrijders het voorlopig zonder rijbewijs doen. Zij werden vorige week tijdens een heuse flitsmarathon betrapt op meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden.

In Nederland zijn vorige week in het kader van een Europese actieweek zo’n 23.000 processen-verbaal opgemaakt voor te hard rijden. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na een item over de extra snelheidscontroles in het NOS Radio 1 Journaal. Van 156 snelheidsovertreders werd het rijbewijs ingenomen, wat gebeurt als weggebruikers meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden.

De extra controles in Europa, ook wel flitsmarathon genoemd, vonden plaats tussen 5 en 11 augustus. De actieweek was een initiatief van Roadpol, een samenwerkingsverband van meerdere Europese politiekorpsen. Het idee erachter was om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. Volgens Roadpol is te hard rijden een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongelukken.

Ernstige of dodelijke afloop

“Mensen schatten hun snelheid vaak verkeerd in en ze onderschatten de remweg die nodig is om tot stilstand te komen”, licht de politiewoordvoerder toe. Daardoor komen volgens hem te vaak ongevallen voor met ernstige of dodelijke afloop.

Tijdens de actieweek voerden in Nederland alleen de verkeerspolitieteams extra snelheidscontroles uit. De reguliere basisteams, die normaal gesproken ook meedoen, deden dat nu niet of minder, in verband met de politieacties voor een structureel vroegpensioen.

Roadpol organiseert regelmatig acties in Europa, waarbij de focus steeds op iets anders ligt. Zo draaide de flitsmarathon van vorige week dus om snelheid en staat er in oktober een actieweek gepland die in het teken staat van afleiding in het verkeer, bijvoorbeeld door de smartphone.

Lees ook:

Auteur: Redactie RijschoolPro / ANP

Bron: ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.