Automobilist vindt hoge boete voor smartphonegebruik in auto terecht
420 euro

Automobilist vindt hoge boete voor smartphonegebruik in auto terecht

Shutterstock Foto: Shutterstock

Wie achter het stuur van een auto wordt betrapt op het gebruik van een smartphone, kan op een boete van 420 euro rekenen. Veel automobilisten kunnen zich wel vinden in deze en andere hoge boetes voor onder meer bumperkleven en door rood rijden. De boete van 490 euro voor het verkeerde gebruik van gehandicaptenparkeerplaatsen kan op minder instemming rekenen.

Overstappen.nl doet geregeld verkenningen naar ergernissen in het verkeer. Zo kwam bumperkleven recent als meest genoemde ergernis naar voren. Ditmaal is gevraagd naar welke boetes er voor welke overtredingen van de verkeersregels zouden moeten staan. Daaruit blijkt dat de ondervraagden het in grote lijnen behoorlijk eens zijn met de bestaande boetes voor het overtreden van de verkeersregels.

Volgens 62 procent van de ondervraagden zou het gebruiken van een smartphone terwijl een voertuig wordt bestuurd namelijk in de top vijf van forse boetes moeten staan. Wat daarbij niet wordt vermeldt, is dat deze overtreding van de verkeersregels al een van de hoogste boetes kent. Wie wordt betrapt met een smartphone, tablet of ander apparaat tijdens het rijden met een auto, krijgt een prent van 420 euro. Veel hoger worden de boetes in de categorie verkeersregels niet.

Boetes zijn al hoog

De ondervraagden in het onderzoek noemen verder door rood rijden (60 procent), een rood kruis negeren (50 procent) en bumperkleven (36 procent) als ovetredingen waar de hoogste boetes voor gegeven zouden moeten worden. Ook hier wordt geldt dat dit al voor een flink deel zo is: door rood rijden is goed voor 300 euro; bumperkleven begint bij 360 euro en kan oplopen tot 700 euro, afhankelijk van de snelheid en de afstand tot de voorligger. Een rood kruis negeren kost de overtreder in elk geval 280 euro, maar dit kan door de specifieke omstandigheden nog oplopen.

Gehandicaptenparkeerplaats

Voor door rood rijden en bumperkleven worden dus al relatief hoge boetes gerekend ten opzichte van wat veel andere verkeersovertredingen kosten. Die boetes zijn in een aantal gevallen 300 euro en in veel andere gevallen beduidend minder. Ruim daarboven zijn er nog boetes van respectievelijk 420 en 490 euro voor smartphonegebruik en fout of met een niet daarvoor aangewezen voertuig parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.

“Opvallend is dat slechts 28 procent van de Nederlanders vindt dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats in de top vijf verkeersboetes thuishoort, terwijl automobilisten voor deze overtreding momenteel wel een van de hoogste boetes  opgelegd krijgen”, zegt het onderzoek over die uitkomst.

Ook voor diverse nadere verkeersregels zijn de ondervraagden het niet bepaald eens met de stevige boetes die ervoor bestaan. “Nederlanders vinden verkeersovertredingen zoals rechts inhalen (17 procent), het overschrijden van een doorgetrokken streep (16 procent) en onnodig stilstaan op de vluchtstrook (10 procent) minder belangrijk, waardoor deze overtredingen niet in de top vijf van hoogste verkeersboetes terechtkomen. Toch krijg je als automobilist voor deze overtredingen een boete van maar liefst 300 euro”, aldus de onderzoekers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.