zzp'ers

BOVAG komt met advies over handhaving schijnzelfstandigheid

Foto: BOVAG Foto: BOVAG

De datum waarop daadwerkelijk wordt gehandhaafd op de wet DBA tegen schijnzelfstandigheid komt snel dichterbij. BOVAG Rijscholen is druk bezig om uit te zoeken wat dit precies inhoudt en welke sectoren de Belastingdienst bij de handhaving vooral op het oog heeft. De Belastingdienst laat intussen alvast weten dat er geen extra handhavers komen.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is bedoeld om te zorgen dat duidelijke afspraken worden gemaakt over arbeidsrelaties, met als doel om te voorkomen dat er situaties ontstaan waarbij mensen ogenschijnlijk als zelfstandige werken terwijl er eigenlijk sprake is van een verkapt dienstverband.

Er was jaren een handhavingsmoratorium op de naleving van deze wet. De Belastingsdienst handhaafde alleen als daar aanleidingen of signalen voor waren. Vanaf 1 januari 2025 vervalt echter het moratorium en wordt de handhaving opgeschroefd, maar over het hoe, wat en waar is nog veel onbekend.

Definitieve uitspraak kabinet

“Op dit moment is BOVAG voor de leden aan het uitzoeken hoe de handhaving er per 1 januari 2025 uit gaat zien en welke branches de focus hebben van de Belastingdienst”, schrijft de brancheorganisatie. “BOVAG zal waarschijnlijk eind september – na de definitieve uitspraak van het kabinet – leden informeren over aanvullende details in de uitvoering van de aanstaande wetswijziging.”

Geen nieuwe handhavers

Bij de Belastingdienst komen geen extra handhavers voor de wet DBA, zo meldt het ANP donderdag. Er zijn en blijven tachtig handhavers waarmee de fiscus gaat kijken of een bedrijf werk dat in dienstverband moet worden uitgevoerd, laat doen door een zelfstandige. Veel dingen blijven eigenlijk hetzelfde, stelt Berry Roks, directeur MKB bij de Belastingdienst. Er komen alleen straks wel naheffingen.

“De handhaving is niet strenger”, houdt Roks de Tweede Kamer voor. Kamerleden laten zich donderdag bijpraten door de Belastingdienst en belangenorganisaties over het opheffen van het zogenoemde handhavingsmoratorium. Er ligt al sinds 2016 een wet tegen schijnconstructies, maar daar gaat vanaf 1 januari pas weer op worden gecontroleerd. Dat heeft consequenties voor opdrachtgevers en -nemers. “De Belastingdienst gaat niet méér handhaven. En ook niet minder. Er komt geen handhavingsmarathon.”

Kritiek tegengesproken

Dat zo’n moratorium geldt, betekent niet dat schijnzelfstandigheid pas vanaf 1 januari wordt verboden, benadrukt de ambtenaar. “Er moet gewoon wet- en regelgeving worden nageleefd.” Roks spreekt volgens het ANP de kritiek van instanties en belanghebbenden tegen dat er nog steeds veel onduidelijk is over wanneer er sprake moet zijn van een dienstverband. Volgens hem is dat in 95 procent van de situaties uiterst helder. “Maar iedereen wil bij die laatste 5 procent horen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: VK / ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.