Vlak voor een vrachtwagen uitvoegen grootste verkeersergernis onder truckers
gevaren

Vlak voor een vrachtwagen uitvoegen grootste verkeersergernis onder truckers

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Het uitvoegen op de snelweg vlak voor een vrachtwagen is de grootste verkeersergernis onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Uit onderzoek blijkt dat 93 procent van de Nederlandse truckers wel eens een onverwachte noodstop heeft moeten maken door toedoen van een andere weggebruiker. Voor 42 procent van de chauffeurs leidde een noodstop tot schade aan het voertuig of de lading.

Dat blijkt uit het Nationaal Chauffeursonderzoek, dat voor de vierde keer werd uitgevoerd op initiatief van Logistic Force, HR-dienstverlener in de Transport & Logistiek sector. Aan het onderzoek werkten 1.399 Nederlandse beroepschauffeurs mee.

“Ik denk dat automobilisten geen flauw benul hebben wat voor impact dit snelle uitvoegen kan hebben”, zegt vrachtwagenchauffeur Esmeralda Tol, bekend van het TV-programma Meiden die Rijden. “Als ik volledig beladen ben, rijd ik met zeventig ton over de weg. Materiële schade is vervelend, maar dit is ook gewoon levensgevaarlijk.”

Verrijking

Hoewel 64 procent van de Nederlandse beroepschauffeurs moderne rijhulpsystemen als Adaptieve cruisecontrol en Lane Assist als een verrijking van hun beroep zien. Kan het onverwacht uitvoegen vlak voor een moderne truck – naast het zorgen voor een schrikreactie bij de chauffeur – er ook toe leiden dat deze rijhulpsystemen automatisch ingrijpen en de truck vol in de ankers gaat met mogelijk grote gevolgen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Else van Andel

Bron: Routiers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.