Slagingspercentage moet beter

Reserveringstermijnen praktijkexamens na zomer structureel omlaag

Foto: CBR Foto: CBR (vrij te gebruiken met bronvermelding)

Het CBR verwacht dat de gemiddelde reserveringstermijnen voor praktijkexamens B na de zomer structureel zullen dalen. Eind 2025 moet de wachttijd dan gemiddeld maximaal zeven weken zijn. Daarbij wordt benadrukt dat betere slagingspercentages enorm helpen om de wachttijden in de korten.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van Barry Madelener, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij bericht de Tweede Kamer nu naar aanleiding van de CBR-kwartaalrapportage ‘corona- inhaalslag examens’ over het tweede kwartaal van dit jaar. Die rapportage dateert van 9 juli jongstleden. Er staat onder meer in dat de gemiddelde wachttijd in juni weliswaar 11,5 weken was, maar dat de verschillen tussen de 54 examenlocaties van het CBR enorm zijn. Soms is de reserveringstermijn slechts een week; aan het andere eind van het spectrum zijn er wachttijden die oplopen tot negentien weken.

Nieuwe examinatoren aan de slag

Zowel in de eerste helft van 2023 als 2024 liepen de gemiddelde wachttijden voor het praktijkexamen B als gevolg van reguliere seizoeninsinvloeden op. Vorig jaar namen die termijnen na de zomer weer af en dat is nu ook de verwachting. Nog dit jaar zal de gemiddelde wachttijd binnen kepy performance indicator van zeven weken vallen. Het CBR verwacht dat de daling de komende tijd structureel zal zijn omdat nieuwe examinatoren die zijn geworven en opgeleid inmiddels zijn begonnen met het afnemen van examens of dat binnenkort gaan doen.

“Vanaf maart 2021 hebben 156 nieuwe examinatoren met succes de opleiding afgerond en zijn zijn inmiddels aan het werk. Op 1 april 2024 is een klas met 34 examinatoren in opleiding gestart en in september aanstaande start een klas met 25 examinatoren. Daarnaast wordt volop geworven voor de klassen die in oktober en januari aanstaande starten”, schrijft minister Madlener aan de Tweede Kamer.

Beter slagingspercentage gewenst

Het slagingspercentage voor praktijkexamens voor het B-rijbewijs fluctueren al twee jaar tussen de 50 en 53 procent. Het CBR wil graag dat leerlingen pas echt examen gaan doen als ze daar helemaal klaar voor zijn, zodat het slaginsgpercentage omhooggaat. Dit zorgt er volgens het CBR namelijk al snel voor dat de wachttijden voor de examens verder afnemen. Een stijging van 1 procent kan de gemiddelde wachttijd al met een week inkorten. Het CBR zet dan ook instrumenten in om dat percentage te verbeteren.

“In september 2023 is het CBR gestart met het stimuleren van rijscholen om beter te presteren als het gaat om de slagingspercentages”, schrijft Madlener. “Examens op zaterdag kunnen alleen door die rijscholen worden gereserveerd die een slagingspercentage hebben voor het eerste B-examen boven de 30 procent. Het CBR is voornemens om deze ondergrens in het najaar te veranderen in 40 procent.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is freelance redacteur. Hij schrijft naast RijschoolPro ook voor diverse andere vakbladen van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.