Californië wil verplicht rijbewijs voor elektrische fietsen invoeren
Praktische bezwaren

Heeft een rijbewijs voor fatbikes zin?

Shutterstock Shutterstock

Over de verkeersveiligheid van elektrische fietsen en fatbikes is steeds meer te doen. Kan het invoeren van een rijbewijsplicht voor deze vervoersmiddelen helpen? Diverse lezers van RijschoolPro zien er wel wat in, maar er zijn ook veel praktische bezwaren.

Dat blijkt uit een recente poll, waarin 44 procent van de gebruikers zich voorstander toonde van een rijbewijs voor mensen die zich op e-bikes en fatbikes verplaatsen. Nog eens 26 procent ziet zo’n rijvaardigheidsbewijs alleen zitten voor kinderen en jongeren, slechts 2 procent zou het alleen voor volwassenen willen invoeren. 27 procent ziet helemaal niets in het idee en 1 procent heeft geen mening over het onderwerp.

‘Rijbewijs voor illegaal voertuig’

Op de Facebook-pagina van RijschoolPro regende het reacties op deze poll. Daarbij valt op dat veel mensen liever naar de oorzaken van de problemen kijken dan naar een rijbewijs als oplossing. Zo stipt iemand aan dat fatbikes eigenlijk maximaal 25 kilometer per uur mogen, maar dat ze in de praktijk vrijwel allemaal veel harder gaan. “Je zou dan dus een rijbewijs invoeren om op een illegaal voertuig te mogen rijden.” Anderen pleiten voor een focus op mentaliteit en rijvaardigheid, wat door meerdere mensen wordt vertaald in een gewenste leeftijdsgrens om überhaupt op elektrische aangedreven fietsen te mogen rijden.

Examens en handhaving

Waar sommigen zo’n rijbewijs wel zien zitten omdat je “met zulke snelheden moet kunnen omgaan” en anderen liever niet nog meer regels ingevoerd zien worden, is er ook een flinke groep die vooral praktische bezwaren ziet bij het idee van een rijbewijs voor gebruikers van elektrische fietsen en fatbikes. Want stel, we voeren zo’n rijbewijs in: wie moet dat allemaal gaan examineren en handhaven? Daarmee lijken de argumenten tegen het voorlopig te winnen van de argumenten voor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.