Rechter
rechtspraak

Zaak over ongeldig rijbewijs krijgt nóg langer staartje

Shutterstock Foto: Shutterstock

Een man die in zijn auto reed reed terwijl hij volgens de autoriteiten moest weten dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, heeft uiteindelijk een kleine overwinning geboekt in zijn langdurige juridische strijd. De Hoge Raad komt namelijk tot een ander oordeel dan eerder de rechtbank en het gerechtshof, waardoor die laatste de zaak opnieuw moet behandelen.

Gezien die lange juridische weg is het niet vreemd dat deze zaak begint in maart 2019. Toen werd zij rijbewijs ongeldig verklaard na rijden onder omvloed van drugs. Een jaar later werd hij in Den Haag betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Dat hij geen geldig rijbewijs had, zou blijken uit de verschillende zaken. Zo werd de man in 2019 verteld dat hij niet meer mocht rijden en had hij daar ook bezwaar tegen aangetekend, wat wijst op kennis over de ongeldigheid.

Niet in bezit van rijbewijs

De rechter volgde die redenering en in hoger beroep deed het gerechsthof hetzelfde. “De verdachte had kunnen weten dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Hij heeft immers tegen dat besluit bezwaar aangetekend. Voorts volgt uit de ontvangstbevestiging rijbewijs dat het rijbewijs in april 2019 door het CBR is ontvangen. De verdachte was dus in april 2020 niet in het bezit van een rijbewijs en had toen redelijkerwijs kunnen weten dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard.”

Op de hoogte

Maar in cassatie oordeelt de Hoge Raad dus dat het gerechtshof te kort door de bocht is gegaan. De man is per aangetekende én gewone brief op de hoogte gesteld van de ongeldigheidsverklaring van zijn rijbewijs. Dat deze documenten niet onbestelbaar reour zijn gekomen, wil volgens de Hoge Raad niet zeggen dat de man daarmee op de hoogte was. Ook het indienen van een bezwaarschrift en het ontvangen van zijn rijbewijs door het CBR maken nog niet dat de man zonder meer wist dat zijn rijbewijs ongeldig was. De zaak wordt daarom terugverwezen naar het gerechtshof, dat zich er nogmaals over mag gaan buigen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.