Rechtbank Zeeland West-Brabant locatie Middelburg
rechtszaak

Man met dwarslaesie wint zaak van CBR over rijden in aangepaste vrachtwagen

Foto uit beeldbank Rechtspraak.nl, vrij redactioneel gebruik met bronvermelding Foto: Rechtspraak.nl

Een man die na een ongeluk zijn benen niet meer kan gebruiken, zag door het CBR zijn aanvraag om te mogen rijden op een aangepaste vrachtwagen afgewezen worden. De rechtbank oordeelt echter dat dit besluit niet goed is onderbouwd. 

De man liep bij een ongeval een dwarslaesie op, waardoor zijn benen niet meer functioneren. Twee jaar na het ongeluk verzocht hij om rijgeschikt te worden verklaard voor een hele reeks voertuigen. Die rijgeschiktheid kreeg hij voor het rijden met een aangepaste personenauto, bestelwagen, aanhangwagen en tractor. Maar voor het rijden met een vrachtwagen en trekker met oplegger wees het CBR zijn verzoek af, net als zijn bezwaar tegen dat besluit. Ook mocht hij geen rijtest in een aangepaste vrachtwagen afleggen.

Niet gehoord

Daarop stapte de man naar de rechter, waar hij stelde dat hij tijdens de bezwaarprocedure ten onrechte niet was gehoord door het CBR. Die instantie mag van het horen van een belanghebbende afzien als zijn ingediende bezwaar ‘kennelijk ongegrond’ is. Maar de rechter is het niet met het CBR eens dat daar sprake van is. De man heeft een dwarslaesie en het had onderzocht moeten worden of het mogelijk is om zijn beperkingen zo te compenseren dat hij veilig aan het verkeer kan deelnemen.

Lees de rest van dit artikel bij Routiers, een zustervakblad van RijschoolPro.

Lees ook: Zaak over ongeldig rijbewijs krijgt nóg langer staartje

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.