Elektrische voertuigen te stil voor andere weggebruikers
Het ontbreken van geluid van elektrische auto’s en scooters kan voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Andere weggebruikers horen de elektrische voertuigen vaak niet aankomen en schrikken daardoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
Het gebruik van elektrische voertuigen staat nog in de kinderschoenen. In 2010 maakten hybride personenauto’s 0,5 % deel uit van het gehele Nederlandse wagenpark. De elektrische scooter is al wel aan een flinke opmars bezig.
Onderzoek
Over de verkeersveiligheidseffecten van elektrische voertuigen is alleen buitenlands onderzoek beschikbaar over elektrische personenauto’s. Over elektrische scooters is niets bekend.
SWOV heeft daarom interviews afgenomen binnen de branche en een internetenquête uitgevoerd. Ook is contact opgenomen met organisaties voor visueel gehandicapten en gevraagd naar hun ervaringen met stille motorvoertuigen.
Rijgedrag
Hieruit blijkt vooralsnog dat mede-weggebruikers vaak schrikken als ze met elektrische voertuigen worden geconfronteerd.
Fietsers bijvoorbeeld horen een elektrische scooter op een fietspad niet aankomen. Ruim de helft van de scooter-rijders past daarom het rijgedrag aan.
Japan
Binnen Europa wordt gewerkt aan de ontwikkeling van akoestische waarschuwingssystemen voor elektrische voertuigen en een eventuele standaardisering daarvan.
Dit naar voorbeeld van Japan waar de overheid inmiddels een verplichte geluidsnorm heeft vastgesteld voor elektrische voertuigen tot 20 km/uur.
Wetgeving
Of het in Nederland zover komt zal moeten blijken uit vervolgonderzoek. Op dit moment zijn de aantallen elektrische voertuigen nog te klein om hier nieuwe wetgeving op toe te passen aldus, het SWOV.
Ik heb zelf een Toyota Auris Hybride en dat is lekker stil als je rustig door de stad aan het rijden bent. Tot en met 50 km/u rijdt hij hoofdzakelijk electrisch.
Je moet je leerlingen er op attent op maken dat andere weggebruikers je niet zomaar aan horen komen.
De mede weggebruikers moeten er gewoon nog aan wennen en LEREN beter om zich heen te kijken alvoorts ze iets willen gaan ondernemen. (verplaatsing maken)
De meeste mede weggebruikers zijn juist goed te spreken als we met bijzondere verrichtingen bezig zijn. Geen ronkende motor voor de deur en geen geluid.
De mens moet er gewoon nog aan wennen aan het idee geen geluid meer te horen als een auto voorbij rijdt.
Altijd als je ergens wegrijdt, dan zeggen de mensen altijd, Hé maakt geen geluid, maar dat is juist zo fijn.
Het is een feest om de hele dag in zo’n stille auto rond te mogen rijden.
Het is gewoon een fijne lesauto.
Weet dat er inderdaad plannen zijn om de auto’s te voorzien van een ‘motorgeluid’ zodat je ze wel hoort aankomen.
Begreep dat dit vooral werd gedaan voor de blinde medemens die, nadat hij met zijn stok heeft aangegeven te willen oversteken en vervolgens luistert of er geen bestuurders meer naderen, de elektrische auto’s niet aan hoort komen.
Ben zelf ook wel eens geschrokken bij een garagebedrijf toen er een vlak achter mij langs reed…….
Ja dat klop.
Het volgende contateer ik ook, een toenemend aantal fietsers en joggers luisteren naar een Ipod o.i.d.
Als je je dan op zo’n manier afsluit van de buitenwereld dan vraag je er om dat je de e-scooters niet hoort.
N.B. er is altijd een zacht zoemend geluid en het geluid van de banden te horen.
Niet alleen mensen horen de elektrische auto niet. Ook honden horen ze niet aankomen. Mijn hondje, 14 jaar oud, en gepokt en gemazeld in het Amsterdamse verkeer (bussen, trams, vrachtauto’s, scooters enz.) stak afgelopen maandag over in een rustige stad in Friesland. Ze “hoorde” de auto niet aankomen en stak over. Helaas…….., we zijn onze schat kwijt. Let dus ook op anticperende honden.