FAM: ‘Rijschool-ondernemers moeten blijven samenwerken’
Het is belangrijk dat de rijschoolbranche blijft samenwerken, ook in deze moeilijke tijd. Die oproep deed FAM-voorzitter Ruud Rutten in zijn nieuwjaarstoespraak. “Ook voor onze leden was het geen makkelijk jaar. Voor enkele leden viel het bericht van VTL als een bom op de mat, dat ze na vele jaren vol inzet en samenwerking uitsluitend op de prijs aan de kant werden gezet. Maar gelukkig zaten de FAM-leden snel bij elkaar om nieuwe ideeën te ontwikkelen en alternatieven te zoeken voor de weggevallen omzet.”
Volgens Rutten is het belangrijk dat de rijschool-ondernemers vooral ook samen plezier blijven hebben. “Geniet van de gezellige uren samen. En vooral ook blijven genieten van de mooie en leuke kanten van ons vak.”
WRM-beleid
Wel wil de FAM meer haar stempel gaan drukken op het WRM-beleid van de overheid, zoals het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “We hebben er genoeg van dat onze bestuursleden vaak uren in de auto zitten voor een overleg, om vervolgens alleen maar aan te kunnen horen wat er is besloten. Niet meer alleen meepraten, maar ook afdwingen en ook meebeslissen”, zei FAM-voorzitter Ruud Rutten donderdag bij zijn nieuwjaarstoespraak.
“Er zijn diverse gesprekken geweest het afgelopen jaar met de Belastingdienst en het ministerie. We zijn nog zeker niet tevreden. Willen willen samen niet alleen meedenken, maar ook meebesluiten. De eerste afspraak is weer gepland om samen verder op te trekken.”
CBR
Met het CBR is die relatie bijvoorbeeld tegenwoordig wel goed, legt Rutten uit. “Wij hebben een goed nieuwjaarsgesprek met het CBR/CCV gehad. En nadrukkelijk de aandacht gevraagd voor de grote opleiders met hun specifieke wensen”, vertelt de FAM-voorzitter. “De grote opleiders moeten het namelijk niet meer hebben van de B-examens. Maar met name van de CCV en Code95-opleidingen.”
“Wij hebben dan ook gepleit om nog meer aandacht te geven aan deze opleidingen. En nog kortere lijnen tussen opleiders en het CBR/CCV. Nederland loopt voorop wat betreft Code95 en professionele opleidingen. Die zijn voor de grote opleiders in 2015 van levensbelang.”
Rijscholen
Verder blikte de FAM-voorzitter terug op het afgelopen jaar. Want ook in 2014 nam het aantal rijscholen in Nederland weer fors toe. “De marges staan flink onder druk. Dat zal in 2015 ook nog wel het geval zijn”, verwacht Rutten.
“Aanbiedingen tot soms zelfs onder de kostprijs zijn schering en inslag. Dus wat betreft de marges moeten we ook ons zelf, de opleiders, maar eens goed aankijken en overwegen of dit wel de oplossing is. Want is dit de weg om te overleven? Ik denk het niet.”
Cursussen
Verder zijn het afgelopen jaar zijn diverse cursussen door de FAM ingediend bij het CCV en gecertificeerd, of bijna gecertificeerd. “Op alle fronten zijn we aanwezig. En dat is een goede zaak, want de FAM wil van zich laten horen, meepraten en nadrukkelijk aanwezig zijn.”
De branchevereniging gaat dit jaar dan ook extra aandacht geven om de juiste mensen op de juiste plaats in te zetten. Rutten: “Bij de FAM zit veel kennis en specialisten op alle fronten. Laten we daar gebruik van maken.”
Bart Pals