Agent krijgt te weinig rijles door tekort aan rijopleiders
Vanwege een groot tekort aan rijopleiders bij de politie missen jaarlijks duizenden agenten de verplichte rijtraining. De korpsleiding wil daarom extra rijdocenten aanstellen. Half oktober heeft slechts een kwart van het geplande aantal agenten de training gevolgd: 2.612 van de 10.000. Vorig jaar volgden nog 5.600 agenten de training.
Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Alle dertigduizend politieagenten die weleens met een zwaailicht of sirene rijden, moeten elke drie jaar de Politie Rijvaardigheidstraining (PRVT) volgen. Die rijtraining voor agenten is sinds 2011 verplicht, omdat er jaarlijks zo’n tweeduizend ongelukken met politievoertuigen plaatsvinden.
Slechts 26 docenten
Maar aan die verplichte rijtraining voldoet de politie al jaren niet meer. In de politieregio’s Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland is de afgelopen tijd zelfs geen enkele agent op training geweest. “We hebben een forse achterstand”, zegt Roy Lassche, projectleider rijvaardigheid en rijveiligheid bij de Nationale Politie tegen de krant.
Die achterstand heeft volgens hem te maken met de reorganisatie bij de Nationale Politie. Daarbij zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de capaciteit die nodig is om de rijvaardigheid van de politie bij te spijkeren. Er zijn nu 26 docenten actief in het hele land, terwijl dat er eigenlijk 50 moeten zijn.
De korpsleiding van de Nationale Politie wil extra rijdocenten aanstellen. Dat besluit is voorgelegd aan de ondernemingsraad van de politie.
Rijopleiders in staking
Docenten van de rijopleiding aan de Politieacademie in Apeldoorn hebben deze week hun werk twee dagen lang gestaakt. Ze zijn ontevreden over hun nieuwe functie per 1 januari, wanneer de Politieacademie opgaat in de Nationale Politie, meldt NOS. De docenten vinden dat hun werk veel zwaarder wordt dan in hun functie staat omschreven. Hierdoor hebben ze geen recht op een toeslag, waardoor ze duizenden euro’s mislopen.
Het ministerie deed de toezegging dat de opleiders voor 12 mei volgend jaar een nieuwe functieomschrijving krijgen. De staking is beëindigd en de docenten hebben donderdag hun werk weer hervat.
Lees ook: