CBR: veel verandering in komende 10 jaar door nieuwe technologie
Het CBR houdt er alvast rekening mee dat haar werk sterk beïnvloed wordt door de komst van de zelfrijdende auto en de ontwikkelingen rond truck platooning. Een speciale divisie houdt zich nu al bezig met de vraag wat dergelijke ontwikkelingen gaan betekenen voor een chauffeur. Dit schrijft het CBR in haar jaarverslag.
“Het CBR richt de blik nadrukkelijk op de toekomst”, aldus de exameninstantie. “Met de opkomst van alle nieuwe technologieën gaat ons werk de komende tien jaar naar verwachting namelijk meer veranderen dan in de negentig jaar die het CBR bestaat.”
Virtual reality
Het CBR gelooft in de komst van zelfrijdende voertuigen en nieuwe technologieën in het verkeer en heeft daarvoor zelfs de missie bijgesteld. Naar verwachting vinden nog dit jaar proeven plaats in Nederland met truckplatoons, waarvoor het CBR met de RDW, Rijkswaterstaat en het ministerie samenwerkt. Bij truckplatooning rijden colonnes gekoppelde vrachtauto’s achter elkaar, terwijl alleen het eerste voertuig door een chauffeur bestuurd hoeft te worden.
Nieuwe technologieën veranderen bovendien niet alleen de rol van de chauffeur, maar kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan een veiligere deelname aan het verkeer. Het CBR denkt dan aan de mogelijkheden om virtual reality in te zetten bij het theorie-examen of het gebruik van big data om het rijgedrag van automobilisten te monitoren tijdens een vorderingsprocedure.
Nederlandse ambitie
Het CBR sluit daarbij aan bij de ambities van het Nederlandse kabinet. Een klein jaar geleden gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat al aan dat ze vol wilde inzetten op de zelfrijdende auto en daar zelfs infrastructuur en wetgeving voor wilde aanpakken. Van Nieuwenhuizen is daarom aan de slag gegaan met een wettelijk framework met daarin onder andere eisen aan betrouwbaarheid en veiligheid. Er komt mogelijk ook een speciaal rijbewijs voor zelfrijdende auto’s.
Lees ook: Blom Verkeersschool: om te kunnen groeien, is duidelijkheid vereist