Werkstraffen geëist tegen medewerkers Directgeslaagd
Tegen twee broers en een zus uit Den Haag zijn dinsdag werkstraffen geëist tussen de 120 en 240 uur. De drie zouden zich bezig hebben gehouden met het stelen van examenopgaven van het CBR. Klanten van hun onderneming Directgeslaagd konden met die gegevens makkelijk slagen voor hun examen, ook al hadden ze niet de benodigde kennis.
De examenvragen werden ontvreemd met onder meer spionagebrillen en andere apparatuur. Een broer deed daarvoor tientallen keren examen. Leden van de familie B. en schoonfamilie A. werden begin 2014 aangehouden op Schiphol toen zij naar Turkije wilden reizen. Ze hadden allen duizenden euro’s cash bij zich, afkomstig van een misdrijf, stelde de aanklaagster.
Witwassen
In totaal moesten zes (aangetrouwde) familieleden zich maandag en dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Den Haag. Het Openbaar Ministerie eiste tegen twee medeverdachten boetes van 5000 en 17.000 euro, wegens witwassen van geld dat hoofdverdachte Rifat B. (30) als rijschoolhouder had opgestreken met zijn ‘schimmige praktijken’. Tegen hem werd 40.000 euro boete geëist.
Voor vader Vabit B. vroeg het OM vrijspraak, omdat niet bewezen is dat hij op de hoogte was van de illegale zaken. Omdat het vijf jaar duurde voordat de zaak op zitting kwam en de verdachten geen strafblad hadden, eiste de aanklaagster geen celstraf.
‘Gevaar voor samenleving’
De aanklaagster benadrukte het gevaar voor de samenleving. ,,De onwetendheid van de kandidaten maakte ze niets uit. De familie wilde alleen maar veel geld verdienen”, zei de officier van justitie. De inkomsten werden niet opgegeven bij de Belastingdienst. De politie kwam de kwestie bij toeval op het spoor in 2013 en luisterde lange tijd onderlinge telefoongesprekken af.
Volgens een van de verdachten, een 30-jarige Hagenaar, was de informatie die de rijschool van zijn familie gebruikte helemaal niet afkomstig van het CBR, maar van een concurrerende rijschoolhouder in Den Haag, schrijft Omroep West: Ze wilden naar eigen zeggen testen of de trucjes goed werkten. Ook zouden de geheime opnames niet bij het CBR zijn gemaakt maar tijdens theoriecursussen van de concurrent.
Bron: ANP/Omroep West
Lees ook: Directgeslaagd voor de rechter vanwege oplichting CBR met trucjestheorie
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.
Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.
Bent u al abonnee?
Bangmakerij als uitspraken ‘gevaar voor de samenleving’ er bestaat toch gewoon zoiets als een praktijktest? Vertrouwd het CBR zichzelf niet ofzo?