VerkeersAcademie: top vijf beroepen voor omscholing tot rijinstructeur
Bij de VerkeersAcademie starten dit jaar 550 mensen met de opleiding tot rijinstructeur. En al die aspirant-instructeurs, die gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, scholen zich om vanuit een ander beroep.
“”De opleiding tot rijinstructeur kent traditioneel al veel zij-instromers, zo’n 80% van alle leerlingen. Er zijn zeker tieners en jonge twintigers die de stap wagen om te werken in de rijschoolbranche, maar er zijn ook zestigers. De gemiddelde leeftijd van de studenten is dan ook tussen 40 en 45”, zegt Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie. En nou juist deze doelgroep laat zich veelal omscholen vanuit een ander werkveld.
Volgens Kantelberg is er wel een grote verschuiving bezig binnen de groep zij-instromers. “Tot corona hadden nieuwe studenten aan onze opleiding nagenoeg allemaal een baan in het transport of het openbaar vervoer. De opleiding tot rijinstructeur was ook heel populair onder mensen uit het leger. Tijdens corona is dit compleet omgeslagen. Ineens zagen we een enorme toestroom uit de horeca. Die sector leverde daarvoor zelden studenten aan ons.”
Top vijf
Het Delftse opleidingscentrum ziet over het algemeen vijf beroepen die het meest voorkomen wanneer het gaat om omscholing.
1. Horeca. Veel met mensen werken, servicegericht en geen dag hetzelfde, maar klaar met lange dagen en werken op zon- en feestdagen. Dat is de reden dat veel horecamensen zich laten omscholen tot rijinstructeur.
2. Sales. Veel op de weg, veel klantcontact, maar elk jaar weer hogere targets. Dat breekt veel mensen op en vaak belanden ze wel of net niet in een burn-out. Een eigen bedrijf starten en lekker aan de slag voor jezelf met iedere dag geslaagde leerlingen, is een eigen succesbeleving. Dat trekt deze commerciële mannen en vrouwen aan in het beroep van de rijinstructeur.
3. Zorg. Met mensen werken, is wat deze mensen boeit. Maar de zorg wordt bij het ouder worden steeds zwaarder. Rijinstructeur worden is dan een uitkomst. Je werkt met mensen en je kunt je specialiseren in het lesgeven aan leerlingen met een beperking. Zo verlaat je de zorg toch niet helemaal.
4. Beroepschauffeurs. Zowel van de vrachtauto als van de taxi. Ze hebben heel veel rijervaring en kunnen die zo mooi overdragen aan de volgende generatie automobilisten en beroepschauffeurs.
5. Winkelmedewerkers. Ze hebben in hun oude beroep ook vaak veel contact met mensen en die ervaring nemen ze mee in hun nieuwe beroep als rijinstructeur.
Lees ook: