Gsm voortaan ongevraagd gebruikt tegen files
AMSTERDAM – Duizend kilometer aan blinde vlekken in het regionale autowegennet, waar Rijkswaterstaat geen zicht heeft op de actuele verkeerssituatie, wordt dit jaar nog voorzien van een nieuwe vorm van filesignalering met mobiele telefoons. Dat meldt De Telegraaf maandag.
De VerkeersInformatieDienst (VID) peilt, met goedkeuring van Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten, de mobiele telefoons van automobilisten via hun Bluetooth-signaal. Dat is een miniradioverbinding waarmee een unieke code wordt verstuurd van gsm’s om zo met andere apparatuur te kunnen communiceren. Veel automobilisten gebruiken het voor hun carkit om hands free te bellen.
Door het aanbrengen van Bluetooth-kastjes langs de N-autowegen berekent VID exact de reistijd van automobilisten tussen die kastjes. Aangezien circa 35 procent van de auto’s op deze manier kan worden gesignaleerd, biedt het niet alleen een blik op een file, maar ook op de echte reistijd.
De VID bevestigt dat automobilisten ongevraagd meewerken aan het uitpeilen van de mobieltjes. “Maar we vernietigen de gegevens meteen weer nadat het is omgezet in reistijdinformatie. De privacy is absoluut gewaarborgd. Bovendien vertelt een Bluetooth-code niet wie iemand is, waar hij woont of zelfs wat het mobiele nummer is”, zegt VID-woordvoerder Patrick Potgraven.
De VID heeft het systeem inmiddels getest in de buurt van Schiphol. De N702 bij Almere, N11 bij Bodegraven en de N9 bij Alkmaar zijn inmiddels voorzien.
VID financiert het systeem zelf en vertaalt het meteen in filemeldingen voor de weggebruikers via internet, het eigen servicenummer en de radiostations.
Bron: De Telegraaf