VVD wil rijbewijs en helmplicht voor fatbikes
'niet naïef zijn'

VVD wil rijbewijs en helmplicht voor fatbikes

Veltman noemt de fatbike een “hip hebbedingetje” waar vooral jonge tieners oog voor hebben Foto: ANP

Als het aan de VVD ligt, worden fatbikes voortaan net zo behandeld als bromfietsen. Dat betoogt VVD-Kamerlid Hester Veltman in het AD. Dat zou betekenen dat ook voor een fatbike een helm en rijbewijs nodig is, en de bestuurder 16 jaar of ouder moet zijn. De VVD wil met het voorstel overlast door fatbikes aan banden leggen.

De elektrische fiets met dikke wielen mag maar 25 kilometer per uur, maar is gemakkelijk op te voeren. Ook geldt er nu geen leeftijdsgrens of helmplicht, omdat het om een elektrische fiets gaat.

Veltman noemt de fatbike een “hip hebbedingetje” waar vooral jonge tieners oog voor hebben. Het kan de kinderen volgens haar dan ook niet kwalijk worden genomen dat ze er zonder helm en rijbewijs op willen rijden. Wel vindt het VVD-Kamerlid het “te gek voor woorden” dat er geen leeftijdsgrens geldt.

Naïef

De VVD’er wil dat het nieuwe kabinet, waar haar partij deel van uitmaakt, de wet “in overeenstemming brengt met de werkelijkheid” en een fatbike als bromfiets beschouwt. “We moeten stoppen met naïef zijn en deze apparaten gewoon gaan zien als bromfiets. Anders is het wachten op de eerste dode.”

Haar partijgenoot minister Mark Harbers (Infrastructuur), die volgende week zijn ambt overdraagt aan PVV’er Barry Madlener, verbood al opvoersetjes waardoor fatbikes veel sneller kunnen dan ze mogen. Madleners partij lijkt geen voorstander van verdere maatregelen. PVV’er Hidde Heutink zei vorige week in een debat in ieder geval geen minimumleeftijd te willen. Hij wil liever “handhaven, handhaven, handhaven” op het opvoerverbod.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Bron: ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.